Τηλεφωνικό Κέντρο : 2310 325 355

Κέντρο «λόγος»: ποιοι είμαστε και τι προσφέρουμε

Το κέντρο «λόγος» προσφέρει από το 1989 επιστημονικά τεκμηριωμένες υπηρεσίες διάγνωσης και αντιμετώπισης διαταραχών λόγου-ομιλίας-φωνής, καθώς και μαθησιακών δυσκολιών. Λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του κ. Αθανάσιου Ξωφύλλη, ειδικού Λογοπαθολόγου, ειδικευμένου στην Αμερική και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη καλύπτοντας τις ανάγκες των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας.

Τα τελευταία 25 χρόνια η διεπιστημονική ομάδα συνέχισε να διευρύνεται ώστε σήμερα να στελεχώνεται από καταρτισμένους ειδικούς στο χώρο της παθολογίας φωνής, των δυσφαγιών (σίτισης, μάσησης και κατάποσης), της λογοθεραπείας, της παιδοψυχιατρικής και της ψυχολογίας, της εργοθεραπείας, καθώς και της ειδικής θεραπευτικής αγωγής.

Ο ρόλος της ομάδας είναι διττός: αφορά τόσο τη συνεργασία και συντονισμό των ειδικών στο εδώ και τώρα, κάθε φορά που κατά τη συνεδρία χρειάζεται η άμεση παρατήρηση και συνδρομή διαφορετικών ειδικοτήτων, όσο και το συνεχή διάλογο και αλληλοτροφοδότηση με σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση των δυσκολιών του κάθε παιδιού, εφήβου και ενήλικα. Η παρουσία και συνεργασία της ομάδας δεν αποτελεί απλώς μια ευτυχή συγκυρία, αλλά βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και επιτυχή αντιμετώπιση των διαταραχών. Αυτό επιλέγουν οι επιστήμονες που δρουν βασιζόμενοι σε στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα για την επιλογή της καλύτερα τεκμηριωμένης θεραπευτικής προσέγγισης (evidence-based medicine).

Ακόμη, υπάρχει στενή συνεργασία με άλλες ειδικότητες από το χώρο της Πλαστικής και Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής (Ελληνικό Κρανιοπροσωπικό Κέντρο), της Ωτορινολαρυγγολογίας, Ορθοδοντικής, Γναθοπροσωπικής Προσθετικής, Παιδοδοντίας, Γενετικής, Παιδιατρικής και παιδιατρικών υποειδικοτήτων, Νευρολογίας.

Ενδεικτικά, αντιμετωπίζονται διαταραχές λόγου και ομιλίας, διαταραχές σίτισης/μάσησης/κατάποσης, αναπτυξιακές διαταραχές (όπως φάσμα αυτισμού κλπ.), μαθησιακές δυσκολίες και διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες.

Ο εξοπλισμός του κέντρου είναι από τους πιο σύγχρονους που υπάρχουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάλυσης και αντιμετώπισης διαταραχών φωνής-ομιλίας-κατάποσης. Επίσης, όλοι οι χώροι του κέντρου «λόγος» πληρούν τις αμερικανικές προδιαγραφές που διέπουν την παροχή των υπηρεσιών μας. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διαθέτουμε, μεταξύ άλλων, πλήρη εξοπλισμό για τη διάγνωση και αντιμετώπιση παθολογίας φωνής και κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών. Επιπλέον, το Αναπτυξιακό Κέντρο Παιδιού και Εφήβου στην Πυλαία διαθέτει:

  • ειδικά διαμορφωμένο πολυαισθητηριακό χώρο για την αντιμετώπιση των διαταραχών αισθητηριακής ρύθμισης και άλλων διαταραχών της ανάπτυξης
  • αίθουσα διαλέξεων, σεμιναρίων και ομαδικών δραστηριοτήτων
  • άρτια εξοπλισμένη αίθουσα εργοθεραπείας.

Η πρόσβαση από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και το νομό Θεσσαλονίκης μέσω της περιφερειακής οδού είναι εύκολη, και υπάρχει χώρος πάρκινγκ δίπλα στο κτίριο. Τέλος, στην Περαία, στο ανατολικό άκρο του νομού, παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες διάγνωσης και αντιμετώπισης για ένα ευρύ φάσμα διαταραχών.

Στο κέντρο μας η ολιστική διαγνωστική προσέγγιση, σε συνδυασμό με τη χρήση επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων και αξιόπιστων εργαλείων αξιολόγησης, διασφαλίζουν την έγκυρη και έγκαιρη εκτίμηση του επιπέδου λειτουργικότητας και των δυσκολιών του παιδιού/εφήβου/ενήλικα. Στη συνέχεια οργανώνονται εξατομικευμένα και ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπευτικής παρέμβασης με στόχο την αποκατάσταση των δυσκολιών. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι σε τακτική βάση πραγματοποιούμε δωρεάν screening, ακουόγραμμα και τυμπανόγραμμα σε όλα τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που παρακολουθούν πρόγραμμα λογοθεραπείας.

Γιατί η διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής αποτελεί δικαίωμα όλων μας. Και αυτός είναι ο τελικός στόχος όσων εργάζονται στο κέντρο «λόγος»: να μπορούν να δίνονται επιστημονικές απαντήσεις, σε προσιτές τιμές, για όλους αυτούς οι οποίοι τις χρειάζονται.

Πριν την πρώτη επαφή, συχνά υπάρχει αγωνία ή ακόμη και ο φόβος για το άγνωστο. Αυτό είναι φυσικό συναίσθημα ακόμη και για έναν ενήλικα, πόσο μάλλον για το παιδί. Στο κέντρο «λόγος» αγκαλιάζουμε κάθε παιδί, έφηβο και ενήλικα που μας εμπιστεύεται. Η πόρτα ανοίγει και θα βρεθείτε μέσα σε ένα περιβάλλον φιλικό και ζεστό, όπου κάθε τι που κάνουμε χαρακτηρίζεται από αμεσότητα.

Το πρώτο σας βήμα είναι να τηλεφωνήσετε στη γραμματεία μας. Σ’ αυτή θα σας ζητηθούν κάποιες βασικές πληροφορίες. Στη συνέχεια και αναλόγως με τη φύση του αιτήματός σας ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα και μόνο ραντεβού, εφόσον το θέμα που σας απασχολεί είναι για παράδειγμα αμιγώς λογοθεραπευτικό (π.χ. το παιδί μου δε λέει το σίγμα) ή μπορεί να απαιτήσει περισσότερες συνεδρίες σε πιο σύνθετες περιπτώσεις. Η διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερούς αναπτυξιακού ιστορικού, κλινική εκτίμηση και ενημέρωση. Εφόσον υπάρχει σημαντική κλινική ένδειξη, είναι πιθανό να ζητηθεί και η συνδρομή και άλλων ειδικών της διεπιστημονικής ομάδας.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, καταλήγουμε σε ένα ενιαίο διαγνωστικό συμπέρασμα. Στη συνέχεια ενημερώνεστε και σας προτείνουμε το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των δυσκολιών που έχουν εντοπισθεί. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αξιολογείται η πρόοδος και επαναπροσδιορίζονται οι θεραπευτικοί στόχοι.

Η συνεργασία περισσοτέρων του ενός ειδικών δεν θα πρέπει να προβληματίζει· το αντίθετο, θα προσφέρει αίσθημα ανακούφισης και εμπιστοσύνης, διότι διασφαλίζει την ολιστική και πιο αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά παιδιά και εφήβους, συνδυάζουμε την παρέμβασή μας με παράλληλη υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική των γονέων, καθώς κατά τη διαδικασία συχνά προκύπτουν προβληματισμοί, διαπιστώσεις και η ανάγκη αναθεώρησης παγιωμένων συμπεριφορών, που ενδέχεται να επηρεάζουν την έκβαση του θεραπευτικού προγράμματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο ή με μήνυμα εδώ.