Τηλεφωνικό Κέντρο : 2310 325 355

Αγαπητοί μου, καλό καλοκαίρι. Συγχωρέστε με που άργησα τόσο να γράψω αυτή την πρώτη μου ανάρτηση, αλλά αφήνει ελάχιστο χρόνο η έγνοια για τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες που «ακουμπάνε» στο κέντρο μας για τις δυσκολίες Λόγου, Ομιλίας, Φωνής και Ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν.

Ο τραυλισμός είναι μια από αυτές τις δυσκολίες και τον παλεύω εδώ και 30 χρόνια. Ας το πούμε εξαρχής: Πλήρη ίαση δεν μπορούμε να υποσχεθούμε σε περιπτώσεις χρόνιου εμμένοντος τραυλισμού (chronic persistent stuttering). Πρέπει όμως να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά;

Είναι εύκολο να αναφέρω την Έμιλι Μπλαντ, τον Μπρους Γουίλις, αλλά και τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, αυτόν τον γίγαντα της ρητορικής, ως μερικούς από όσους ανήκουν στο 1 έως 1,5% του πληθυσμού που τραυλίζει. Μα πιο σημαντικούς εγώ θεωρώ αμέτρητους άλλους αγωνιστές της ζωής που μείωσαν τόσο θεαματικά τον τραυλισμό τους, ώστε να κερδίζουν μικρές και μεγάλες νίκες στο σχολείο, στο επάγγελμα, στο σπίτι, στην κοινωνία, στις σχέσεις τους.

Νίκες της κάθε μέρας. Κάθε μέρα.

Ο τραυλισμός είναι διαταραχή ροής της ομιλίας που αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Να καταλάβουμε ότι δεν είναι πρόβλημα ούτε ευφυΐας ούτε ικανότητας. Το πρόβλημά του το γνωρίζει καλά όποιος τραυλίζει, μα δεν μπορεί να το ελέγξει τη στιγμή που τραυλίζει.

Όταν «παίζει» το μάτι σου, θα σε βοηθήσω άραγε αν σου πω «Σταμάτα»;

Όταν μας επισκέπτονται ενήλικες για τον εαυτό τους ή γονείς για το παιδί τους, ο στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να ακουστεί επιτέλους λεύτερη η φωνή τους. Μαζί με τους διαφόρων ειδικοτήτων συνεργάτες μου, ξεκινάω εξετάζοντας τον τραυλισμό από κάθε πλευρά: κληρονομικότητα, ιατρικό και ψυχολογικό ιστορικό, παλιότερες προσπάθειες αντιμετώπισης (συχνά εσφαλμένες), συνήθειες, περίγυρος, αυτοπεποίθηση, κοινωνικές επιπτώσεις. Άλλοτε ξεκινάμε νωρίς, που είναι το ιδανικό, γιατί η παιδική μικροκοινωνία είναι στην άγνοιά της αμείλικτη απέναντι στο παιδί που τραυλίζει. Άλλοτε ξεκινάμε αρκετά αργότερα, δουλεύουμε με ενήλικες που ήδη έχουν σκοντάψει στην αθέατη μπαριέρα του τραυλισμού.

Σε κάθε περίπτωση δημιουργούμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης απολύτως εξατομικευμένο. Μεταξύ άλλων τεχνικών, μειώνουμε την ένταση των συμπτωμάτων και δουλεύουμε σκληρά μαζί με τον άνθρωπο που τραυλίζει στο ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τα τελικά αποτελέσματα φυσικά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες που δεν ελέγχουμε πλήρως, για παράδειγμα αναφέρω τον αρχικό βαθμό τραυλισμού. Ένα είναι βέβαιο – κι αυτό το δείχνουν εκατοντάδες περιστατικά: μία πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ο φαύλος κύκλος της αποφυγής και της σιωπής σπάει. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις ο τραυλισμός μειώνεται σε επίπεδο σχεδόν ανεπαίσθητο.

Λεύτερη φωνή λοιπόν. Πολύ καλύτερα όμως τα λέει η Έμιλι Μπλαντ στην εκδήλωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Τραυλισμό:

https://goo.gl/1yUDEg

 

 

 

No Comment

Comments are closed.