Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά κατά 3 έτη συνήθως τα παιδιά θα:
- Ακούνε και θυμούνται απλές ιστορίες με εικόνες
- Κατανοούν σύνθετες οδηγίες, όπως το «που είναι το μπουφάν του μπαμπά;»
- Κατανοούν ερωτήσεις με τις λέξεις «ποιος, τι, που;»
- Χρησιμοποιούν έως και 300 λέξεις
- Κάνουν προτάσεις με 4-5 λέξεις
- Κάνει πολλές ερωτήσεις.
- Χρησιμοποιήστε λέξεις δράσης όπως “περπατάω” και “έπεσα” καθώς και λέξεις για τα ονόματα αντικειμένων
- Χρησιμοποιούν ένα ευρύτερο φάσμα ήχων-φωνημάτων. Ωστόσο, πολλά παιδιά παραλείπουν συλλαβές από πολυσύλλαβες λέξεις(π.χ. «νανα» αντί για «μπανάνα». Μπορούν επίσης να αντιμετωπίζουν δυσκολία κατά την παραγωγή συμπλεγμάτων για τα απλοποιούν (π.χ. «λέπω» αντί για «βλέπω»
- Παίζουν περισσότερο με άλλα παιδιά και μοιράζονται τα πράγματα τους
- Μερικές φορές ακούγονται σαν να τραυλίζουν. Συνήθως προσπαθούν να μοιραστούν τις ιδέες τους ενώ οι γλωσσικές δεξιότητές τους δεν είναι έτοιμες. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό σε αυτή την εποχή, απλώς δείξτε ότι ακούτε και δώστε το χρόνο που χρειάζονται.
Πώς να υποστηρίξετε το παιδί σας
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σε αυτό το στάδιο:
- Η προσθήκη λέξεων στις προτάσεις των παιδιών μπορεί να τους δείξει πώς συνδυάζονται οι λέξεις. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί λέει, «μαλλιά κούκλα» μπορείτε να πείτε «βουρτσίζω τα μαλλιά της κούκλας»
- Συχνά τα παιδιά απολαμβάνουν να βοηθάνε. Κάνοντας καθημερινές δουλείες μαζί τους δίνετε την ευκαιρία να μιλήσετε για αντικείμενα και ενέργειες
- Χρησιμοποιήστε μαριονέτες και κουκλάκια για να βοηθήσετε τα παιδιά να παρακολουθήσει τις ιστορίες. Μπορείτε να πείτε μια ιστορία πολλές φορές. Η επανάληψη βοηθά τα παιδιά να κατανοούν και να θυμούνται όσα αφηγηθήκατε.
- Δώστε στα παιδιά το σωστό παράδειγμα των λέξεων. Αυτό θα τα βοηθήσει αν αντιμετωπίζουν δυσκολία με κάποιο φώνημα ή λέξη Μην το διορθώνετε και του ζητάτε να το πει ξανά καθώς μπορεί να αγχωθεί και να αισθανθεί αμήχανα.. Απλά επαναλάβετε αυτά που έχουν πει με τη χρήση των σωστών φωνημάτων και λέξεων.
Πράγματα που πρέπει να προσέξουμε
Για μερικά παιδιά, η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Είναι σημαντικό οι γονείς να ζητήσουν συμβουλές από έναν λογοθεραπευτή εάν:
- Ένα παιδί δείχνει αυτό που θέλει αντί να το λέει.
- Παράγουν μεμονωμένες λέξεις αντί να τις συνδυάζουν κάνοντας σύντομες προτάσεις.
- Ανταποκρίνονται αργά στις οδηγίες σας.
- Δεν καταλαβαίνουν πολλά από αυτά που λέτε