2310 325 355

Α.Ξωφύλλης & Συνεργάτες

Μαρτυρίες Ασθενών - Videos

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Μαθησιακές Δυσκολίες

Παιδοψυχιατρική και Ψυχολογία

Προσθετική Αποκατάσταση Ομιλίας και Κατάποσης

Παθολογία και Θεραπεία Φωνής

Αρχική | Λογοθεραπεία | Παιδικός τραυλισμός: Συμβουλές για τους γονείς των παιδιών που τραυλίζουν

Παιδικός τραυλισμός: Συμβουλές για τους γονείς των παιδιών που τραυλίζουν

Ο τραυλισμός είναι μία διαταραχή που αφορά στη ροή της ομιλίας, συγκεκριμένα το ρυθμό της ομιλίας. Το παιδί που παρουσιάζει δυσρυθμίες δυσκολεύεται να εκφραστεί, παρόλο που γνωρίζει ακριβώς τι θέλει να πεί, επαναλαμβάνει συλλαβές, λέξεις και φράσεις ή παρατείνει ήχους. Γενικά, η ομιλία του μπλοκάρεται, με συνέπεια να διακόπτεται η ομαλή ροή.

Εάν το παιδί σας εμφανίζει κάποια ή κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες και δεν γνωρίζετε πώς ακριβώς μπορείτε να το βοηθήστε, παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές, που οι ειδικοί λογοθεραπευτές προτείνουν για εσάς.

1. Μιλάτε στο παιδί σας χωρίς να βιάζεστε, κάνοντας συχνά παύσεις.

Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα αφού τελειώσει το παιδί σας να μιλά πριν ξεκινήσετε να μιλάτε εσείς. Ο δικός σας αργός και χαλαρός λόγος θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το να κάνετε κριτική ή να δίνετε συμβουλές στο παιδί π.χ. «μίλα αργά» ή «προσπάθησε να το πεις πάλι αργά».

2. Μειώστε τον αριθμό των ερωτήσεων που κάνετε στο παιδί.

Τα παιδιά μιλάνε πιο ελεύθερα εάν εκφράζουν τις δικές τους ιδέες, παρά όταν απαντάνε στις ερωτήσεις ενός ενήλικα. Αντί να κάνετε ερωτήσεις, απλά σχολιάστε αυτό που σας είπε το παιδί σας, δείχνοντάς του με αυτόν τον τρόπο ότι το ακούσατε.

3. Χρησιμοποιήστε εκφράσεις προσώπου και άλλες κινήσεις του σώματος.

Έτσι θα δείξετε στο παιδί, όταν τραυλίζει, ότι ακούτε το περιεχόμενο του μηνύματός του και όχι το πώς μιλάει.

4. Αφιερώστε λίγα λεπτά κάποια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρας, κατά την οποία
να δίνετε στο παιδί σας την απερίσπαστη προσοχή σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, αφήστε το παιδί να διαλέξει τι θα ήθελε να κάνει. Αφήστε το να σας κατευθύνει σε δραστηριότητες και να αποφασίσει για τον εαυτότου εάν θέλει να μιλήσει ή όχι. Εάν εσείς μιλάτε κατά τη διάρκεια αυτού του ξεχωριστού χρόνου, χρησιμοποιείστε αργό, ήρεμο και χαλαρό λόγο, με πολλές παύσεις. Αυτός ο ήσυχος και ήρεμος χρόνος μπορεί να χτίσει την αυτοπεποίθηση σε μικρά παιδιά, βοηθώντας τα να καταλάβουν ότι ο γονέας διασκεδάζει την παρέα μαζί τους. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αυτός ο χρόνος μπορεί να χρησιμεύσει σαν χρόνος κατά τον οποίο το παιδί αισθάνεται άνετα να μιλήσει για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του με το γονιό του.

5. Βοηθήστε όλα τα μέλη της οικογένειας να μάθουν να μιλούν με τη σειρά τους
και να ακούν τους άλλους όταν μιλούν.

Τα παιδιά, ειδικά αυτά που τραυλίζουν, βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να μιλάνε όταν υπάρχουν παύσεις χωρίς ομιλία και όταν έχουν την προσοχή αυτών που το ακούν.

6. Παρατηρείστε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με το παιδί σας.

Προσπαθήστε να αυξήσετε αυτές τις στιγμές που δίνετε στο παιδί σας το μήνυμα ότι ακούτε τι σας λέει και ότι έχει αρκετό χρόνο να σας μιλήσει. Προσπαθήστε να μειώσετε τις επικρίσεις, το γρήγορο ρυθμό ομιλίας, τις διακοπές και τις ερωτήσεις.

7. Πάνω απ’ όλα, δώστε το μήνυμα ότι αποδέχεστε το παιδί σας όπως αυτό είναι.

Ο δικός σας αργός και χαλαρός λόγος και οι ενέργειες που κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να χτίσει την αυτοπεποίθησή του σαν ομιλητής, είναι πιθανόν να αυξήσουν την ευχέρειά του στο λόγο και να μειώσουν τον τραυλισμό του. Παρ’ όλα αυτά, το πιο ισχυρό σας όπλο θα είναι η υποστήριξή σας προς το παιδί είτε τραυλίζει είτε όχι.

Μη ξεχνάτε ότι η έγκαιρη παρατήρηση του τραυλισμού, σε συνδυασμό με τη θεραπευτική παρέμβαση, μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες, τόσο για την αντιμετώπιση της ίδιας της διαταραχής, όσο και για τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ο τραυλισμός. Για το λόγο αυτό, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε και να επικοινωνήσετε με έναν λογοθεραπευτή και έναν ψυχολόγο, καθώς είναι δύο ειδικοί που μπορούν να σας προτείνουν πρακτικές συμβουλές, να σας δώσουν οδηγίες και λύσεις και να σας υποστηρίξουν.

Copyright omilia.gr | All Rights reserved
Dr. Α. Ξωφύλλης & Συνεργάτες

Μπορεί ακόμα να σας ενδιαφέρουν…

Παιδικός τραυλισμός

Τα περισσότερα παιδιά περνούν περιόδους δυσχέρειας στη ροή της ομιλίας κατά την περίοδο της γλωσσικής ανάπτυξης. Κάποια παιδιά ίσως εμφανίσουν έναν ήπιο τραυλισμό, ενώ για κάποια άλλα η δυσκολία θα εξελιχθεί σε μέτριο ή σοβαρό τραυλισμό. Η έγκαιρη...

read more

Αναπτυξιακά Ορόσημα

Προβλήματα λόγου, ομιλίας και ακοής μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνικότητα και την επίδοση του παιδιού σας στο σχολείο. Βοηθήστε το παιδί σας – απευθυνθείτε στους ειδικούς του κέντρου μας. Παρακάτω θα βρείτε τα αναπτυξιακά ορόσημα που αφορούν τον...

read more

Αναπτυξιακά Ορόσημα 0-6 μήνες

Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες με διαφορετικούς ρυθμούς αλλά μέχρι και τους 6 μήνες, συνήθως θα: Γυρίσουν προς έναν ήχο όταν το ακούν Εκπλαγούν από δυνατούς θορύβους Παρακολουθήσουν το πρόσωπό σας όταν τους μιλάτε Αναγνωρίσουν τη φωνή σας...

read more

Είπαν για εμάς οι ασθενείς μας

Στα 35 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε αντιμετωπίσει, διαγνωστικά η/και θεραπευτικά, περισσότερες από 17.500 περιπτώσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Καθεμία από αυτές αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και πολύτιμο υλικό που εμπλουτίζει την εμπειρία μας και την ενιαία αρχειακή βάση μας.

Παρακολουθήστε μερικά video ασθενών μας.

Ιδιαίτερη φροντίδα σε κάθε σας πρόβλημα

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες του Κέντρου "λογος" για εσάς ή τα παιδιά σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα λάβετε την απαραίτητη ενημέρωση από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Που θα μας βρείτε!

Το κέντρο "λογος" βρίσκεται και εξυπηρετεί στην περιοχή της Χαριλάου και εξυπηρετεί όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης.

8 + 8 =

Pin It on Pinterest