Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;
Η συμβουλευτική γονέων αναφέρεται στη συνεργασία με τον παιδοψυχίατρο ή τον ψυχολόγο που στοχεύει να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν, να επεξεργαστούν και να ενδυναμώνουν διαρκώς τον γονεϊκό τους ρόλο. Ακόμη, ευαισθητοποιεί τους γονείς σχετικά με τη στάση τους μέσα στην οικογένεια και τους βοηθά να την αλλάξουν. Πρόκειται για μία δυναμική διεργασία η οποία, σε βάθος χρόνου, προσβλέπει στην εδραίωση της συναισθηματικής ωρίμανσης και της αυτονόμησης του παιδιού ή εφήβου.
Πώς θα μας βοηθήσει η συμβουλευτική ως γονείς;
Συχνά οι γονείς δυσκολεύονται στη διαχείριση συμπεριφορών ή προβλημάτων του παιδιού τους, γεγονός που τους οδηγεί σε αμηχανία, αναποφασιστικότητα και εκνευρισμό που καταλήγουν στην απορία «Τι κάνω λάθος;».
Αυτές οι στιγμές άλλοτε υπόκεινται στις φυσιολογικές αναπτυξιακές κρίσεις που διανύουν οι σχέσεις γονέων–παιδιού, ενώ άλλοτε πρόκειται για σοβαρότερες δυσκολίες που έχουν σημαντική επίπτωση στη λειτουργικότητα της οικογένειας σε επίπεδο καθημερινής ζωής.
Οι συνεδρίες συμβουλευτικής μπορούν να σας βοηθήσουν να:
- Κατανοήσετε τις διαφορετικές συμπεριφορές του παιδιού σας, καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει.
- Μάθετε με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί και τον έφηβο να ξεπερνά δύσκολες καταστάσεις.
- Ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, παίρνοντας απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματά σας.
- Πετύχετε βελτίωση της επικοινωνίας με το παιδί σας.
Ποια είναι η συμβουλευτική διαδικασία;
Στις συνεδρίες της συμβουλευτικής οι γονείς φέρνουν προς συζήτηση τα θέματα που τους απασχολούν σχετικά με το παιδί ή τον έφηβο και γίνεται προσπάθεια να δοθεί νόημα στη συμπεριφορά του. Ο ψυχοθεραπευτής, όντας έξω από την οικογένεια, προσφέρει συχνά μία άλλη ερμηνεία από αυτή που τείνουν να υιοθετήσουν οι γονείς. Αυτή η νέα ματιά μπορεί να ανοίξει εναλλακτικούς δρόμους θεώρησης και αντιμετώπισης των καταστάσεων. Μέσα από την αλλαγή της στάσης των γονέων αλλάζει και το παιδί/ο έφηβος, αφού σε κάθε οικογένεια υπάρχει αλληλεπίδραση των μελών της.
Με ποια θέματα ασχολείται η συμβουλευτική;
Στις συναντήσεις με το θεραπευτή, οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν μία σειρά από θέματα που ενδέχεται να τους προβληματίζουν, ορισμένα από τα οποία είναι:
- επικοινωνία μέσα στην οικογένεια
- δυσκολίες συμπεριφοράς, μεταξύ αυτών επιθετικότητα, έντονος θυμός και ξεσπάσματα, προκλητική εναντίωση, παραβατική συμπεριφορά, έντονος παρορμητισμός
- συναισθηματικές δυσκολίες, όπως υπερβολική συστολή ή αναστολή, έντονη ματαίωση, απογοήτευση, θλίψη, δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση, χαμηλή αυτοπεποίθηση
- μαθησιακές δυσκολίες ή έλλειψη κινήτρου για μάθηση
- σχολικός εκφοβισμός.
Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης και με γνώμονα τις ειδικές ανάγκες κάθε οικογένειας. Οι συνεδρίες μπορούν να διεξάγονται μόνο με τον έναν ή και τους δύο γονείς, ή να πραγματοποιούνται παράλληλα με την ατομική θεραπεία του παιδιού.